Leidt op tot vakspecialisten � meesters voor de bouw

BGA leidt je als beginnende leidekker op tot een echte vakman. De primaire opleiding is een echte praktijkopleiding. Dat betekent dat je veel in de praktijkhal bezig bent met verschillende opdrachten. Tijdens de opleiding doe je werkervaring op bij een leerbedrijf bij jou in de buurt.

De primaire opleiding
Gemiddeld duurt de primaire opleiding leidekken twee jaar. De nadruk ligt op de praktische vaardigheden van het vak. Voor de primaire opleiding geldt een drempelloze instroom, dat betekent dat je geen vooropleiding hoeft te hebben afgerond. Je komt van oktober tot en met mei om de drie weken één scholingsweek naar het opleidingscentrum (maandag t/m donderdag). Bij je leerbedrijf krijg je begeleiding van een leermeester en krijg je de fijne kneepjes van het vak en de snelheid onder de knie. Tijdens de zomerperiode is er geen scholing en werk je bij je leerbedrijf.
Tijdens de primaire opleiding leidekken krijg je o.a. de volgende vakken:
 • basisvaardigheden leien bewerken;
 • demontage, sloop en schoonmaakwerk;
 • voorbereidende dakwerkzaamheden;
 • inrichten werkplek en opperen;
 • sorteren leien op dikte en kwaliteit;
 • bogenschnitt en wabendekking;
 • maasdak gespijkerd hellend dak;
 • ruitdekking tegen gevel;
 • leuvense,- Zwitserse- en Maasdekking tegen gevel;
 • steigerwerk en veiligheidsvoorzieningen;
 • aanbrengen hulpmaterialen (bij bliksem etc.);
 • dakdetaillering Rijndekking op hellende daken;
 • dakdetailleringen Maasdekking op hellend dak/gevel;
 • keuren dakbedekkingsmateriaal (visueel);
 • basis Rijndekking op hellende daken;
 • VCA basisveiligheid zit standaard in de opleiding als je in dienst bent van BGA.
’s Ochtends leer je in de theorie wat je ’s middags in de praktijk gaat doen. Je leert in je eigen tempo , doordat het scholingstraject op iedere deelnemer individueel wordt afgestemd. BGA houd je voortgang in de gaten en zorgt ervoor dat je praktijkoefeningen en examens uitvoert. Na de primaire opleiding kun je doorstromen naar de voortgezette opleiding (BBL3).
 
Scholingsplanning
Bij aanvang van de opleiding word je ingedeeld in een groep en ontvangen jij en je leerbedrijf een scholingsplanning. Gemiddeld zijn er 8 scholingsweken per jaar, de overige tijd werk je bij je leerbedrijf. In oktober start het nieuwe schooljaar, maar instroom is het hele jaar door mogelijk tijdens scholingsweken. De startdatum wordt in overleg met je leerbedrijf bepaald.
 
Het leerbedrijf
Wanneer BGA jouw aanmeldingsformulier heeft ontvangen, wordt gekeken of je wordt uitgenodigd voor de intakedag. Als je na de intakedag een positief advies krijgt, zoekt BGA mee naar een geschikt leerbedrijf voor jou, indien mogelijk in de buurt van je woonplaats. Je kunt pas starten met de opleiding als er een leerbedrijf is gevonden en komt dan in dienst bij BGA of in dienst bij het leerbedrijf. Voordat je definitief kunt beginnen dien je nog wel, als je in dienst komt bij BGA, een medische keuring te ondergaan en moet je leerbedrijf bereid zijn om erkend leerbedrijf te worden. BGA maakt alle afspraken met je toekomstige leerbedrijf en tekent met jou vervolgens een contract. Wanneer je bij BGA in dienst komt, val je onder de werkgever BGA-International. Dit wil zeggen dat je uitbetaald krijgt volgens de CAO van je leerbedrijf voor de uren dat je bij het leerbedrijf werkt. Wanneer je in dienst komt van het leerbedrijf, maken zij zelf afspraken met jou betreffende het salaris. Elke deelnemer, die start met de opleiding, heeft een introductieperiode van 2 maanden. Tijdens deze periode zal je worden beoordeeld op inzicht, kennis, handvaardigheid en je gemotiveerdheid voor het vak. Als blijkt dat je niet goed functioneert, word je hierop aangesproken in een persoonlijk gesprek en zul je verbeteringen moeten aanbrengen binnen een afgesproken tijd. Waar nodig, word je bijgeschoold door de coaches van BGA.
 
Hoofdkantoor en opleidingslocaties
Het hoofdkantoor met de opleidingslocatie in Boxtel bevindt zich op loopafstand van het treinstation. De praktijkhal biedt alle faciliteiten om het vak goed onder de knie te krijgen. De overige opleidingslocaties van BGA bevinden zich in Nieuwleusen, Delft, Etten-leur en Emmen. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden opleidingen op de verschillende locaties wel of niet gegeven. De opleiding dakdekken leien wordt momenteel enkel in Boxtel gegeven.
 
Opleidingskosten
De opleidingskosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Als je in dienst bent van BGA betaal je zelf de volgende kosten:
 • Collegegeld: ± € 202,00 per schooljaar.
 • Leermiddelen en boeken: ± € 170,00 voor de gehele opleiding
 • Starterpakket: € 57,00 (eenmalig)
Als je in dienst blijft van je leerbedrijf kan het zijn dat zij bepaalde kosten met je willen delen.
 
 
Voorwaarden - Sitemap - Contact - Inloggen
© Copyright 2012